verwilderworkshops

Met Verwildernis een jaar rond leren van de natuur.

VOOR VOLWASSENEN

In de reeks Met Verwildernis een jaar rond leren van de natuur nemen we je in vier workshops mee terug in de tijd en halen inspiratie uit de oertijd. Wat kunnen we daar van leren?

Met elke workshop nemen we je mee op het Verzamelaarspad langs de Amsteloever in Amsterdam. We laten je zien wat je allemaal kunt gebruiken uit je hele nabije omgeving.

We gaan speuren, graven, snijden, zagen, proeven en (h)erkennen dat er zo veel meer mogelijk is om te gebruiken voor je dagelijkse benodigdheden uit de natuur in plaats van dit te halen uit de supermarkt.

WORKSHOP 1:
valt er nog wat te eten?

 • 3 oktober 2020 van 13 – 18 uur
 • Amsteloever, Amsterdam
 • Deelname: € 55

Tijdens deze workshop laten je graag zien wat er te eten is in de hele nabije omgeving. We gaan speuren, proeven en (h)erkennen dat er zo veel meer mogelijk is qua eten dan een rondje supermarkt.

En hoe zit het eigenlijk met de voedingswaarden tussen (biologisch) groen uit de supermarkt en het eten recht van de koude wilde grond?

Na de wandeling maken we gebruik van kweektuin het Hemkerhof met zijn mooie verzameling wilde planten om nog meer te kunnen demonstreren en zelf een soep te koken. Een glaasje vogelkerssap staat al voor je klaar!

Geef je op via info@verwildernis.nl

WORKSHOP 2:
NATUURLIJK! SCHOONMAKEN

 • 28 november 2020 van 12 – 17 uur
 • Amsteloever, Amsterdam
 • Deelname: € 65

Schoonmaakmiddelen halen we vaak bij de supermarkt. Erg gemakkelijk natuurlijk maar eigenlijk heeft de natuur ze vaak al voor ons klaarliggen. We gaan ze in deze workshop zoeken, maken én gebruiken.

Kom ervaren hoe het voelt om zo gebruik te maken van deze aarde schoonmaakmiddelen, de lol in het doen maar ook de winst qua verpakkingsmateriaal.

Geef je op via info@verwildernis.nl

WORKSHOP 3:
OEROUDE CONSERVERING

 • 6 maart 2021 van 12 – 17 uur
 • Amsteloever, Amsterdam
 • Deelname: € 65

Met onze overvloed aan voedsel in de supermarkten zou je haast vergeten dat vroeger mensen veel tijd besteedden juist aan het vergaren maar ook het bewaren van voedsel. De tijd dat er nog geen vriezers of vacuümverpakking was.

Hoe zorgden de mensen dat ze toch jaarrond konden eten? Het is leuk om deze oeroude, haast vergeten technieken te leren en thuis toe te passen zodat er meer zorg en daardoor ook meer verbinding ontstaat met de overvloed van de natuur!

Geef je op via info@verwildernis.nl

Foto: Brecht Steenwegen

WORKSHOP 4:
MEEL MAKEN VAN SCHORS

 • 5 juni 2021 van 12 – 17 uur
 • Amsteloever, Amsterdam
 • Deelname: € 65

Bij de oogst van bomen denken we vooral aan de vruchten, maar bomen kunnen ons nog veel meer bieden. In vroegere tijden was het eten van schors vooral voor de koude volkeren echt onderdeel van hun dieet.

Bomen kunnen ons meer geven dan je misschien verwacht, zoals de bast. Kortom, écht eten van de boom. We gaan in deze workshop aan de slag met het hele proces van bast tot meel en maken er broodjes en crackers mee.

Geef je op via info@verwildernis.nl